Aquest blog és la versió digital del workshop que va tenir lloc el passat dissabte 16 d’octubre a la Plaça Nova de Barcelona.
El workshop formava part del programa d’activitats previstes dintre del Simpòsium Internacional d’Arquitectura Jove que es va celebrar a Barcelona entre el 14 i el 16 d’octubre de 2010.

El workshop pretenia replantejar els processos d’inici dels projecte urbans a partir de dinàmiques creatives i participatives, i plantejava una acció col·laborativa en la que intervenien els arquitectes participants al Simpòsium, però que al mateix temps romania oberta a altres professionals i estudiants i buscava la implicació del màxim de gent possible (veïns, vianants, turistes,…).

L’objectiu del workshop, per tant, era realitzar una consulta ciutadana oberta i democràtica, però també lúdica, per recollir l’opinió de la gent sobre la ciutat de Barcelona (allò que ens agrada i allò que ens desagrada), dada fonamental per començar a plantejar les necessitats i prioritats urbanes.

En una època en què les consultes ciutadanes, a l’hora d’elaborar certs projectes urbans, han esdevingut un element més d’allò anomenat “políticament correcte” i que, per tant, es fan amb més resignació que convenciment, més com un tràmit a passar o com una manera de dirigir l’opinió pública que no pas com una aposta per la democràcia participativa, creiem que és convenient fer-nos preguntes i plantejar alternatives.
Aquest workshop, en la seva modèstia, més enllà de recollir l’opinió ciutadana sobre la ciutat de Barcelona, pretén fer reflexionar sobre les consultes i la participació ciutadana a l’hora de “fer ciutat”.

Si els nens i nenes són un dels principals grups d’usuaris dels espais verds, perquè no se’ls demana la seva opinió?
Si la ciutat rep cada any gairebé 3 milions de turistes, i aquests són una de les principals fonts d’ingressos, és lícit que no puguin participar a les consultes?
Per què, en certs casos, no es demana la opinió de la gent fins que el projecte ja està molt definit?

No sembla més interessant que les opinions de tothom estiguin a la vista, unes al costat de les altres i, així, establir una mena de diàleg o debat entre elles?
No esdevé així, la consulta, no només un procés de recollida d’opinions, sinó també un espai de reflexió i aprenentatge col·lectiu i individual?



Workshop comissariat per:
El globus vermell

Simpòsium organitzat per:
AJAC (Agrupació Joves Arquitectes de Catalunya)
COAC (Col·legi d’Arquitectes de Catalunya)
Wonderland (Platform for European Architecture)